Sekalaisia sivuja

maanantai 14. toukokuuta 2018

14-05-2018 - Australialaismies teki uuden maailmanennätyksen Mount Everestillä

Australialainen vuorikiipeilijä Steve Plain, 36, saavutti tänään Mount Everestin huipun ja asetti samalla uuden maailmanennätyksen ns. Seitsemän Huipun kiipeämiselle. Plain käytti tähän saavutukseen aikaa 117 päivää, 6 tuntia ja 50 minuuttia. Edellinen Guinnessin tunnustama maailmanennätys oli amerikkalaisen Colin Bradyn nimissä. Hän käytti kapuamiseen 131 päivää ja päätti urakkansa Alaskassa sijaitsevan Denalin huipulle.

Seitsemän Huippua ovat kollektiivinen nimi seitsemän maanosan korkeimmille vuorille. Maailman ja Aasian korkeimman vuoren Mount Everestin  (8848 m) lisäksi Seitsemään Huippuun lasketaan Pohjois-Amerikan Denali (6 190 m), Euroopan Elbrus (5 642 m), Antarktiksen Vinson Massif (4 892 m), Etelä-Amerikan Aconcagua (6 962 m),  Afrikan Kilimanjaro (5 895 m) sekä Australasian ja Oseanian Punjak Jaya (4 884 m).

Reutersin mukaan maanantaina Everestin huipun saavutti toinenkin poikkeuksellinen henkilö - 69-vuotias kiinalainen Xia Boyu, joka onnistui viidennellä yrityksellään nousemaan maailman korkeimman vuoren huipulle.

Poikkeukselliseksi Boyun nousun tekee se, että Boyulla ei ole omia jalkoja lainkaan. Boyu menetti molemmat jalkateränsä yrittäessään kiivetä Everestille ensimmäisen kerran vuonna 1975. Boyu jäi jumiin lumimyrskyyn vähähappisessa ilmanalassa. Pakkanen puraisi Boyun jalkateriin niin pahasti, että ne oli amputoitava. Vuonna 1995 Boyun molemmat jalat amputoitiin tämän sairastuttua lymfoomaan.

Tänä vuonna Nepalin valtio on myöntänyt 346 kiipeämislupaa Everestille. Toukokuu on juuri ennen sadekautta ja juuri siksi se on otollinen aika Himalajan valloitusretkille.

Lähde: Reuters, The Himalayan News, Project7in4, Channel News Asia, Guinness World Records

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti