tiistai 8. toukokuuta 2018

08-05-2018 - Kuolonkolarin ajanut robottiauto havaitsi jalankulkijan, mutta päätti olla reagoimatta

Maaliskuussa 2018 Arizonassa tapahtuneen robottiauton ja 49-vuotiaan Elaine Hertzbergin välisen kuolonkolarin syyksi epäillään koodivirhettä. Itsenäisesti ajanut auto tunnisti Hertzbergin tiellä lukuisien eri järjestelmien kautta, mutta robokuljettaja ilmeisesti luokitteli Hertzbergin "vääräksi positiiviseksi", joten auto ei tehnyt väistöliikettä.

Vääriksi positiivisiksi havainnoiksi luokitellaan mm. muovipussit ja muut kevyet esineet, joita ei tavallinenkaan kuljettaja yleensä väistä.

The Informationin julkaiseman raportin mukaan auton objektintunnistus oli asetettu niin löyhäksi, että polkupyörää taluttanut nainen tulkittiin vaarattomaksi, ei-reaktiota vaativaksi objektiksi tiellä. Näitä tilanteita varten Uber oli asettanut autoon turvakuljettajan, joka katseli hetkeä ennen törmäystä muualle. (Video: Tempen poliisilaitos.) Turvakuljettajan vastuulla oli tarkkailla tietä juuri tällaisten tilanteiden varalta.

New York Timesin mukaan Uber oli vähentänyt turvakuljettajien määrää kahdesta yhteen hieman ennen kuolonkolaria. New York Timesin mukaan Uberin turvakuskit eivät kunnolla keskittyneet ajoon ja olivat myös nukahdelleet rattiin. Reuters tiesi kertoa Uberin myös vähentäneen erityisesti pimeähavaintoja tekevien LIDAR-sensorien määrää, kun yhtiö vaihtoi roboautomallia Ford Fusioneista Volvon XC90 -autoihin.

Uber on julkaissut seuraavan lausunnon tutkintaan liittyen: "Teemme aktiivisesti yhteistyötä Yhdysvaltain Kansallisen Liikenneturvallisuusviraston (KLTV) kanssa. Emme voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia keskinäisen luottamuksemme vuoksi. Tutkinnan aikana olemme aloittaneet perinpohjaisen turvallisuusarvioinnin liittyen itseajavien autojen ohjelmaamme. Olemme tuoneet KLTV:n ex-puheenjohtaja Christopher Hartin ohjeistamaan meitä yleisen turvallisuuskulttuurimme kehittämisessä. Arviomme tutkii kaikkea, järjestelmistä auto-operaattorien koulutusohjelmiin. Toivomme voivamme antaa lisäkommentteja aiheesta pian."

Muut lähteet: TechCrunch, The Verge, The Guardian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti