maanantai 16. huhtikuuta 2018

16-04-2018 - Matkareportaasi: Neristan, pieni puinen helmi Kokkolan sydämessä


Kokkolan vanhan kaupungin keskusta, Neristan, huokuu vuosisataista historiaa. Valtaosa Neristanin rakennuksista on rakennettu 1800-luvulla ja koko kaupunginosan asemakaava on luotu vuonna 1665.

Ruotsi-Suomen suurvaltakauden aikaan Kokkolan kaupunki jakautui yhteiskuntaluokkien mukaan. Yläkaupungissa, Oppistanissa asui yhteiskunnan kerma, julkisten rakennusten naapurissa, kun taas työväenluokka joutui tyytymään alakaupunkiin, Neristaniin.

Onkin siis omalla tavallaan ironista, että työväenluokkainen puukaupunginosa on säilynyt näihin päiviin asti, mutta aikanaan suurella rahalla rakennetut kivitalot ovat joutuneet siirtymään modernin kaupunkirakentamisen tieltä.

19 vuotta antiikkiliikettä pitänyt Mika
Honkala aikoo siirtyä muihin hommiin
Kuva: Lauri Pajunen
"Neristaniin jää jollain tavalla kiinni,” toteaa 19 vuotta antiikkiliikettä Neristanissa pitänyt Mika Honkala, 46. Monet alueen taloista ovat Honkalan mukaan siirtyneet vanhemmilta lapsille, eikä nuorempi sukupolvi ilmeisesti tohdi luopua kuvankauniissa kaupunginosassa sijaitsevasta asuinrakennuksesta.

Asuinkaupunginosana Neristan kuitenkin elää ja hengittää. Honkala asuu itse noin kolmensadan metrin päässä liikkeestään ja pitää aluetta ihanteellisena lapsiperheille. Pienet kujat, lukuisat pihat ja rauhallinen autoliikenne mahdollistavat kävelyretkien suorittämisen vaikka keskellä katua.

Eritoten kesäöinä tunnelma Neristanissa on uskomaton”, Honkala kertoo.

Kolmen viikon päästä Honkala on kuitenkin laittamassa pillejä pussiin. ”Kulujen jälkeen on vaikea enää saada palkkaa. Kaikki Kokkolan liiketoiminta tuntuu keskittyvän kaupungin keskustaan”, Honkala sanoo.

Kiertelemällä Neristania voi kuitenkin löytää varsinaisia helmiä. Herkkusuun kannattaa ottaa kohteekseen ravintola Villa Skogman, joka henkii 1800-lukulaista herraskaista tunnelmaa, onhan ravintolarakennus pystytetty alun perin jo vuonna 1836.

Honkala mainitsee matkavinkiksi myös kesäisin järjestettävät avoimien pihojen päivät, jolloin kaupunginosassa avataan pihojen portit ja vieraat pääsevät tutustumaan myös vanhojen puutalojen piha-alueisiin. Kokkolan matkailublogin mukaan kesäisin pihapiireihin perustettavat kesäkahvilat ovat myös hyvin yleinen näky Neristanissa.

Neristan on ylpeä historiastaan. Katukylttien yhteydessä on usein lyhyt selostus siitä, mitä katu edusti ennen vanhaan tai mistä katu oli saanut nimensä. Hauskana erikoisuutena Neristanin ikkunoista löytyy vanhanaikaisia juorupeilejä, joiden avulla voi seurata kadun tapahtumia kotisohvalta käsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti