maanantai 23. huhtikuuta 2018

23-04-2017 - Bundesbank esittelee kotiutettuja kultavarantojaan

Saksan keskuspankki Bundesbank on kotiuttanut puolet valtavasta kultavarannostaan. Vuonna 2013 aloitettu operaatio on nyt saatettu päätökseensä ja pankki haluaa juhlistaa sitä esittelemällä osaa kultavarannostaan julkisesti Bundesbankin rahamuseossa.

Saksan yli 3 000 tonnin kultavarannot ovat maailman toisiksi suurimmat, Yhdysvaltain jälkeen. Saksan kultavarannot otettiin talteen toisen maailmansodan päätöshetkillä ja varastoitiin Yhdysvaltoihin, Isoon-Britanniaan ja Ranskaan. Kylmän sodan aikaan länsimaailma ei halunnut riskeetaata saksalaisen kullan karkaamista kauas itään.

Ranskaan sijoitettu 90 tonnin kultavaranto kotiutettiin kokonaisuudessaan, mutta osa saksalaisesta kullasta on edelleen Lontoon ja New Yorkin keskuspankkien holveissa erinäisten valuuttakriisien varalta. The Telegraphin ja Business Insider Australian mukaan 1 200 tonnia saksalaista kultaa sijaitsee edelleen New Yorkissa ja noin 430 tonnia sijaitsee Lontoossa.

Loput Bundesbankin kultavarannosta on nyt varastoitu Frankfurtiin toimipisteen kellariholveihin. Kahdeksan kultaharkkoa on kaivettu näytille keskuspankin rahamuseoon, jossa keskuspankin hallituksen jäsen Carl-Ludvig Thiele esitteli 12-kiloisia harkkoja toimittajille.

"Haluamme näyttää kansalaisille, että kultaharkot ovat hallussamme, ihan läpinäkyvyyden kannalta. Tarkoituksemme on valaa luottamusta keskuspankkiin instituutiona ja keskuspankin reserveihin. Ja luottamusta voi hankkia vain olemalla läpinäkyvä," Thiele sanoi The Localin mukaan.

Operaatiolla on ollut tarkoitus myös hiljentää tavan saksalaisten hämmästelyä siitä, missä Saksan kultavarannot oikeasti ovat. Asia nousi erityisesti esille eurokriisin lauettua vuonna 2009.

Harkkoja on tarkoitus pitää esillä syyskuuhun asti.

Suomen Pankki kertoi vuonna 2013, minne se oli varastoinut kultansa. Ylen jutun mukaan, Suomen 49 tonnin kultavaranto on hajautettu laajalti ympäri maailmaa. Hiukan puolet sijaitsi Bank Of Englandissa, viidennes Ruotsin keskuspankissa, hieman alle viidennes Yhdysvalloissa ja seitsemän prosenttia Sveitsissä.

Suomen kultavarannosta vain 4 prosenttia sijaitsi Suomessa vuonna 2013, eikä Suomen Pankki paljastanut, missä kultaa säilytettiin.

Lähteet: The LocalBusiness Insider AustraliaYleMSN, Investopedia,

1 kommentti: